Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Sončne elektrarne

2008 Začetki razvoja projektov s področja izkoriščanja sončne energije v TEB, ko smo pričeli z energetsko sanacija poslovnega objekta. Obsegala je izvedbo nove fasade z izolacijo in zamenjavo salonitne kritine z novo, energetsko učinkovito kritino.
2009 V sklopu zamenjave kritine se je načrtovala tudi sončna elektrarna. Kot najoptimalnejša rešitev se je pokazala uporaba Trimo sendvič panelov z integriranimi tankoplastnimi sončnimi moduli iz amorfnega silicija, prilepljeni na zgornjo površino sendvič panela. Prednost teh modulov je, da so lahki, za njihovo namestitev ni potrebno prebijati strehe in ne kvarijo videza objekta. Proizvajalec sončnih modulov je podjetje Unisolar iz ZDA. Prvo sončno elektrarno smo poimenovali MFE TEB1, njena nazivna moč znaša 38,08 kWp, na omrežje pa je bila priključena februarja 2009.
2010 Pričeli obratovati še dve sončni elektrarni. Sončna elektrarna MFE TEB2 z nazivno močjo 81,78 kWp je integrirana v streho novozgrajene avtomobilske nadstrešnice. Posebnost nadstrešnice je, da nima osnovne kritine, na katero bi bili pritrjeni sončni moduli, pač pa streho tvorijo sončni moduli, ki hkrati opravljajo tudi funkcijo strehe (zaščita avtomobilov pred vremenskimi vplivi). Uporabljeni so bili monokristalni sončni moduli proizvajalca Asola iz Nemčije. Hkrati s sončno elektrarno MFE TEB2 se je gradila tudi sončna elektrarna MFE TEB3, locirana na strehi industrijskega objekta GPO2, ki ima nazivno moč 49,9 kWp. Tudi tu so bili uporabljeni monokristalni sončni moduli, katerih proizvajalec je podjetje Solarwatt iz Nemčije.


Vse sončne elektrarne so priključene na energetsko omrežje preko transformatorja TP 20/0,4 kV TP Sigmat. Skupna inštalirana moč znaša 170 kWp, planirana letna proizvodnja pa 170.000 kWh.

Kontakt