Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

Prvi vžig plinskega bloka PB7

Objavljeno: 18.01.2021


V Termoelektrarni Brestanica se zaključujejo aktivnosti, povezane z gradnjo sedmega plinskega bloka, ki bo skupaj s šestim zamenjal stare plinske bloke PB1-3 iz leta 1974.
 
V petek, 15. januarja 2021, je bil na projektu izgradnje drugega nadomestnega plinskega agregata PB7, uspešno izveden prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine. S tem so se pričela tako imenovana vroča testiranja plinskega agregata PB7.
 
Konec decembra so bila zaključena hladna testiranja, ki so med drugim vključevala kontrolo vgrajene opreme, nastavitve ustreznih parametrov, teste signalizacije ter kontrolo elektro in mehanskih povezav. V tem sklopu so bili izvedeni tudi interni tehnični in komisijski pregledi posameznih tehnoloških sistemov po zaključeni montaži oziroma pred pričetkom dajanja opreme pod napetost in tlak. Pridobljeni so bili tudi vsi zahtevani certifikati o vgrajeni opremi in varnosti vgrajene opreme, izjave in druga dokumentacija.
 
Prvi mejnik na projektu je bila dobava plinske turbine in generatorja maja 2020. Zaradi prostorskih omejitev je bila z logističnega vidika postavitev celotne opreme na temelje bistveno zahtevnejša kot pri PB6. Montaža opreme se je izvajala v poletnih mesecih in je bila zaključena septembra. Drugi mejnik je bil pravkar uspešno izveden prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine. Naslednji pomembnejši mejnik pa bo prva sinhronizacija plinskega agregata PB7 z elektro energetskim omrežjem in prva proizvedena kWh električne energije, ki je predvidena do konca meseca januarja. Nato se bodo začeli testi operabilnosti, s katerimi bodo potrjene zahteve iz soglasja za priključitev v električno omrežje. Predvidoma v prvem tromesečju tega leta bodo sledili tehnični pregled, poskusno obratovanje in pridobitev uporabnega dovoljenja.

Kontakt