Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

Slovesnost ob 80. obletnici TEB

Objavljeno: 15.12.2023

Termoelektrarna Brestanica (TEB) v letošnjem letu praznuje spoštljivih 80 let delovanja. Junija 2023 je namreč minilo 80 let, od kar se je v TEB zavrtel prvi agregat. V vseh teh letih je TEB doživela veliko preobrazbo, tako poslovno kot tehnološko, in se razvijala in rasla skupaj s krajem Brestanica ter tako ustvarila pozitiven in trajnosten vpliv na kraj in regijo.

Začetek TEB sega v leto 1939 s pričetkom gradnje prvega agregata na osnovi premogovne tehnologije. Prve kW električne energije je elektrarna oddala v omrežje junija 1943. Leta 1961 je dodala drugi parni agregat, vendar se je v sedemdesetih letih zaradi krize pri oskrbi s premogom odločila za prehod na plinsko tehnologijo. S postavitvijo treh plinskih turbin moči 3 x 23 MW je postala prilagodljiva enota v slovenskem elektroenergetskem sistemu. Naslednji ključni mejnik je leto 2000, ko sta začeli obratovati dve plinski turbini moči 2 x 114 MW. Zadnjo prelomnico pa predstavlja izgradnja nadomestnih plinskih blokov PB6-7 med leti 2016-2021, ki bosta postopoma zamenjala starejše tri bloke iz leta 1974. Trenutna skupna moč vseh sedmih plinskih blokov je 406 MW in ima TEB v danem trenutku večjo moč od slovenskega dela NEK.

Ob tej visoki obletnici smo 13. decembra 2023 organizirali slovesno prireditev, ki je potekala v prostorih elektrarne, v strojnici parnih turbin. Na dogodek smo poleg vodstva GEN energije in poslovnih partnerjev povabili tudi župana Mestne občine Krško Janeza Kerina in državnega sekretarja za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijela Levičarja. Program je vodil in povezoval domačin Žiga Kump, ki je navzoče popeljal skozi zgodovinski sprehod tehnološkega razvoja in napredka elektrarne. Direktor TEB Tomislav Malgaj je v svojem nagovoru poleg zgodovinskih mejnikov poudaril pomen in vlogo elektrarne pri zagotavljanju stabilnosti oskrbe z elektriko. Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan pa je med drugim poudaril, da se je TEB izkazala kot stabilen gradnik elektroenergetskega sistema ter predstavil vizijo Skupine GEN in vlogo TEB kot ponudnika sistemskih storitev tudi v prihodnje, ob hkratnem usmerjanju v razvoj novih tehnologij in obnovljivih virov energije.

V kulturnem delu prireditve so nastopili Godalni kvartet v sestavi Kristian Ilić, Aleksander Rogina, Luka Dukarić in Monika Tekavčič ter pevka Anja Kramar ob spremljavi Kristjana Račiča. Ob zaključku prireditve je generalni direktor dr. Dejan Paravan izročil plaketo direktorju TEB Tomislavu Malgaju ob tem visokem jubileju. Čestitkam se je pridružil tudi župan Janez Kerin.

Kontakt