Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

TEB izvedla aktivacijo terciarne regulacije frekvence

Objavljeno: 26.08.2019

TEB v primeru neravnovesja v elektroenergetskem sistemu igra pomembno vlogo pri zagotavljanju proizvodnje nadomestne električne energije in ima velik vpliv na stabilno obratovanje celotnega elektroenergetskega sistema. Zadnji takšen primer je bil 26. 8. 2019, ko je TE Brestanica izvedla več zagonov plinskih agregatov za potrebe terciarne regulacije frekvence oziroma po novi terminologiji ročno rezervo za povrnitev frekvence in iz tega naslova proizvedla okoli 800 MWh električne energije. TE Brestanica je bila aktivirana zaradi izpada TEŠ 5.
Prav tako pa TE Brestanica z delom proste moči, ki ni rezervirana za zagotavljanje terciarne rezerve,  obratuje tudi v komercialne namene. V poletnih mesecih (julij, avgust) je proizvedla skoraj 4.000 MWh električne energije.
Obratovanje elektrarne je bilo zanesljivo, varno in znotraj predpisanih tehničnih in ekoloških  parametrov. Zanesljivost obratovanja termoelektrarne je odraz dobre usposobljenosti obratovalnega in vzdrževalnega osebja ter pravilne odločitve za izgradnjo novih nadomestnih agregatov PB 6 in PB 7.

Kontakt