Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

TEB prejela ugledno priznanje za poslovno odličnost

Objavljeno: 05.03.2020

Ljubljana, 4. 3. 2020

Termoelektrarna Brestanica je kot prvo podjetje iz Posavja prejelo nagrado za poslovno odličnost in prav tako kot prvo podjetje iz proizvodnega dela celotnega elektroenergetskega sektorja. S številom prejetih točk (več kot 400) smo tudi med najvišje ocenjenimi podjetji iz elektroenergetskega sektorja Republike Slovenije, ki so se do sedaj potegovala za to prestižno priznanje. 

Odličnost ni enkratno dejanje ali dosežek, temveč način življenja, tako posameznika kot organizacije in države, je bila zaključna misel podelitve najvišjega državnega priznanja za poslovno odličnost v lanskem letu. Termoelektrarna Brestanica je na javnem razpisu agencije Spirit Slovenija sodelovala v kategoriji podjetij z manj kot 250 zaposlenimi v javnem sektorju in dosegla več kot 400 točk. Družba Lotrič Meroslovje pa je v kategoriji organizacij z manj kot 250 zaposlenimi v zasebnem sektorju prejela več kot 550 točk od skupaj možnih tisoč. Obe družbi sta prejeli mednarodno veljavni certifikat EFQM – Termoelektrarna Brestanica s štirimi zvezdicami in Lotrič Meroslovje s petimi, ki ga bosta lahko uporabljali tri leta.
 
Glavni namen nagrade za poslovno odličnost je sicer podpiranje in spodbujanje stalnih izboljšav, napredka ter izmenjave dobrih praks in znanja ter zvišanje konkurenčnosti organizacij. Postopek temelji na evropskem modelu odličnosti EFQM. Postopek podelitve priznanja se je začel z objavo razpisa v uradnem listu. Prejete vloge je ocenila skupina neodvisnih ocenjevalcev, ki jo je določila razsodniška skupina. Postopek ocenjevanja je med drugim vključeval večdnevni obisk v podjetju, v sklopu katerega je ocenjevalna skupina izvajala intervjuje z zaposlenimi v podjetju. V zaključku ocenjevanja so na podlagi vseh zbranih podatkov in predpisane metodologije pripravili končno oceno.

Na pridobitev certifikata je bil seveda ponosen tudi direktor TEB Tomislav Malgaj, ki zasluge za priznanje pripisuje vsem zaposlenim, ki si vsak dan prizadevajo za izboljšave na vseh področjih ter da imajo znanje in voljo, da dosežejo še višjo stopnjo poslovne odličnosti.

Na podelitvi priznanja so sicer spregovorili Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, direktorica agencije za spodbujanje podjetništva Spirit Slovenija Ajda Cuderman in direktor podjetja Lotrič Meroslovje, ki so poudarili, da poslovna odličnost predstavlja temelj oziroma izhodišče za dober konkurenčni položaj podjetij. Kot je poudaril Počivalšek, je doseganje poslovne učinkovitosti in konkurenčnosti neločljivo povezano z učinkovitostjo poslovanja in trajnostnimi strateškimi transformacijami, za kar bo ministrstvo letos namenilo predvidoma 12 milijonov evrov, pa tudi z digitalno transformacijo podjetij. »Mednarodno veljaven certifikat omogoča podjetjem večji ugled pri mednarodnih partnerjih in jim pomaga pri boljšem pozicioniranju na tujih trgih ter lažjem vključevanju v dobaviteljske verige,« pa je izpostavila Ajda Cuderman, direktorica Spirit Slovenija. Ta je v zadnjem letu intenzivno spodbujal organizacije k uvajanju procesov doseganja poslovne odličnosti, svoje aktivnosti na tem področju pa je nadgradil s strokovno podporo in subvencijami za podjetja, ki bi se odločila stopiti na pot odličnosti.

Kontakt