Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

Uspešen test zagona plinskih agregatov TEB iz breznapetostnega stanja v sklopu remonta NEK

Objavljeno: 27.10.2022


Termoelektrarna Brestanica (TEB) je v okviru načrtovanih remontnih aktivnosti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) dne 26. 10. 2022 uspešno izvedla test zagona agregatov iz breznapetostnega stanja z otočnim obratovanjem ter napajanjem dela lastne rabe jedrske elektrarne.
Ob testu zagona plinskih agregatov iz breznapetostnega stanja sta bila v TEB aktivirana plinska agregata PB6 in PB2, ki sta po 14 minutah od zahteve za zagon pričela z oddajanjem potrebne električne energije v vzpostavljen energetski otok TEB – NEK.
Test je bil tako izveden znotraj predvidenega časa 20 minut od zahteve za angažiranje plinskih enot do vzpostavitve napetosti v NEK, kjer so bile izvedene obremenitve agregatov v otočnem načinu obratovanja po protokolu testa. Test se je izvajal v skladu z navodili in postopki otočnega obratovanja TEB za pokrivanje nujne lastne rabe NEK. Z uspešno izvedenim testom je TEB ponovno upravičila svojo vlogo in dokazala, da je zanesljiv in neodvisen zunanji vir napajanja NEK.
Poskusno pa je bil izveden tudi test z novim plinskim blokom PB7, s čimer smo uspešno opravili vse potrebne teste investicije Izgradnja plinskih blokov PB6 in PB7 za zagotavljanje jedrske varnosti NEK.
Tako bosta plinska bloka PB6 in PB7 v prihodnjem obdobju postopoma nadomestila obratovanje plinskih blokov PB1-3, ki so v preteklosti opravljali tudi funkcijo otočnega obratovanja in napajanja dela lastne rabe NEK.

Kontakt