Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

Uspešen test zagona plinskih blokov iz breznapetostnega stanja

Objavljeno: 26.04.2018

TE Brestanica je v okviru načrtovanih aktivnosti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) danes, 26. aprila 2018, uspešno izvedla testiranje plinskih agregatov iz breznapetostnega stanja z otočnim napajanjem dela lastne rabe NEK.

Ob testu sta bila v TE Brestanica aktivirana plinska agregata PB 1 in PB 2, ki sta že po 13 minutah od zahteve za zagon pričela z oddajanjem potrebne električne energije v vzpostavljen energetski otok TEB-NEK. Po uradnem testu za NEK je bil izveden še testni zagon z novim plinskim agregatom PB 6, ki bo v prihodnje predviden za vrsto sistemskih storitev, kakor tudi za zagon v primeru pokrivanja lastne rabe NEK. Tudi test s PB 6 je bil uspešen in je v 12 minutah od zahteve za zagon pričel oddajati električno energijo v vzpostavljen energetski otok TEB-NEK. Testa sta bila uspešno izvedena znotraj predvidenega časa 20 minut od zahteve za angažiranje plinskih enot do vzpostavitve napetosti v NEK, kjer so bile izvedene obremenitve agregatov v otočnem načinu obratovanja po protokolu testa.

Oba testa sta se izvajala v skladu z obratovalnimi navodili preko prečne zveze v RTP Krško in internim postopkom otočnega obratovanja TE Brestanica za pokrivanje nujne lastne rabe NEK. S testoma je TE Brestanica upravičila svojo vlogo in ponovno dokazala, da je zanesljiv neodvisen alternativni zunanji vir napajanja jedrske elektrarne, kakor tudi zanesljiv izvajalec sistemskih storitev zagotavljanja terciarne regulacije moči in zagona agregatov iz breznapetostnega stanja z otočnim napajanjem porabnikov.



Kontakt