Cesta prvih borcev 18, 8280 Brestanica
(07) 481 60 00
(07) 492 22 62
EN

Novice

Uspešno zaključen remont PB 4

Objavljeno: 08.11.2012

V TE Brestanica smo konec oktobra v planiranem roku uspešno končali remont plinskega bloka 4 (PB4).

Zamenjane so bile vse toplotno obremenjene komponente, ki so izpostavljene temperaturam nad 1000 stopinj Celzija. Tako je turbina praktično kot nova in na voljo za nadaljnje varno in zanesljivo obratovanje.

Naslednja tovrstna inšpekcija na PB4, ob enakem načinu obratovanja kot do sedaj, bo predvidoma čez 10-12 let, s tem pa se bo zanesljivost obratovanja TE Brestanica, katere glavna naloga je sistemska rezerva, še povečala.

Glavni izvajalec letošnjega remonta je bil ALSTOM, sodelovalo pa je tudi več podizvajalcev za posamezna področja, in sicer za strojne storitve NUMIP, Turbomehanika, IMT in Renk, za elektro storitve MONTECH, Elektroinstalacije Vajdič, Igin Inženiring, Elwe in Co in EIMV, za I&C storitve Silvani in Bartec Varnost ter ostali podizvajalci, kot so CPG, Petre in OKI.

Opravljene so bile glavne remontne aktivnosti, in sicer demontaža turbine in generatorja, zamenjava ključnih vročih delov na turbini ter sanacija statorja generatorja, pa tudi ponovna montaža, kjer se kakovost del odraža v boljšem delovanju turbinskega bloka. Hkrati so bile izvedene tudi vse modifikacije in izboljšave, ki so predvidene za floto turbin GT11N2. Po končanih montažnih delih pa se izvajajo nastavitve parametrov in puščanje v pogon.

Med remontom je bila velika skrb namenjena tudi zagotavljanju varnosti in zdravju delavcev. Pri tem smo uporabili vse izkušnje iz preteklih revizij, sama dela pa so potekala po predvidenih postopkih. Glede na zaveze v okviru okoljskega standarda smo upoštevali vsa načela varovanja okolja in ravnanja z nastalimi odpadki.

Kontakt